E-bookbeveiliging wordt ook wel Digital Rights Management (DRM) genoemd. De technische beveiliging op het e-bookbestand die bepaalt wat een gebruiker er wel en niet mee kan doen.
De door jou aangeleverde of de via CB geconverteerde e-books worden aangeleverd bij een technische partner die de opslag en DRM-beveiliging regelt. Dit doet CB niet zelf.
Soorten beveiling
Adobe DRM
Bij Adobe DRM (Digital Rights Management) kan de consument het e-book pas lezen als hij een Adobe-account heeft aangemaakt. De consument kan het e-book maar op een beperkt aantal (vier) apparaten lezen. In de praktijk ervaren consumenten de toegang via Adobe DRM als zeer beperkend. Om deze reden stappen steeds meer uitgevers over op watermerkbeveiliging.
Watermerkbeveiliging is in Nederland momenteel de meest gebruikte vorm van technische beveiliging op een e-book.
Watermerkbeveiliging
Watermerkbeveiliging (ook wel ‘social DRM’ genoemd) is een plezierig alternatief. De consument kan het e-book op meerdere apparaten lezen zonder enige beperking. De beveiliging bestaat uit zichtbare en onzichtbare gegevens over de koper die in het e-book zijn opgenomen. Met deze gegevens kan de koper worden achterhaald, als zijn e-book getraceerd wordt als illegale download. Het is vrijwel onmogelijk om alle kenmerken uit het e-book te verwijderen.