Met ingang van 28 juni 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsakte (EAA) in werking. Deze wetgeving stelt eisen aan de digitale toegankelijkheid van onder andere e-books en bijbehorende software. Voor uitgevers betekent dit niet alleen een technische uitdaging, maar ook een kans om de zichtbaarheid en bruikbaarheid van hun titels te verbeteren. CB ondersteunt uitgevers hierbij via twee bekende kanalen:
CB Online en Onix. Beide routes maken het mogelijk om toegankelijke metadata correct vast te leggen en te verspreiden, zodat consumenten beter geïnformeerd zijn over de gebruikstoegankelijkheid van digitale publicaties. In dit artikel lees je wat de wet inhoudt, wat het betekent voor uitgevers en hoe je de juiste toegankelijkheidsmetadata kunt aanleveren.
Wat is de Europese Toegankelijkheidsakte (EAA)?
De Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, EAA) is wetgeving die voorschrijft dat digitale producten, zoals websites, e-books en bijbehorende software, toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking (zoals blinden, slechtzienden, ouderen en mensen met dyslexie).
Ingangsdatum: 28 juni 2025
Volledige wettekst: Wettekst
Voor wie geldt deze wetgeving?
De wet is van toepassing op aanbieders van digitale producten, waaronder uitgevers van e-books en ontwikkelaars van leessoftware.
Wat betekent dit voor uitgevers?
Uitgevers dienen ervoor te zorgen dat hun e-books en bijbehorende software voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Ze kunnen daarnaast metadata toevoegen om de mate van toegankelijkheid van een publicatie aan te geven.
Om inzicht te krijgen in de volledige betekenis en toepassing van de wetgeving, is een toegankelijkheidswerkgroep ingericht. Hierbij zijn naast CB en GAU ook delegaties aangesloten van de Koninklijke Bibliotheek, diverse platformen, uitgevers en retailers.
Wat zijn toegankelijkheidsmetadata?
Het woord: toegankelijkheidsmetadata kan over twee zaken gaan:
1. De metadata in een titel (e-book / audioboek) die zorg draagt voor toegankelijkheid
2. De metadata over de titel (e-book/audioboek) in beschrijvende zin
Als CB het over toegankelijkheidsmetadata heeft; betreft dit altijd de beschrijvende metadata over het e-book/audioboek. Deze metadata is van belang voor de distributie van de betreffende titel en relevant voor de afweging van de consument of het artikel voor hem/haar gebruikstoegankelijk is.
Hoe geef ik toegankelijkheidsmetadata door?
CB maakt het mogelijk voor de uitgever om de (beschrijvende) toegankelijkheidsmetadata vast te leggen. Hiermee kan deze voldoen aan de wet- en regelgeving en wordt de consument goed ingelicht over de toegankelijkheid van de betreffende titel(s). Deze metadata kan worden doorgegeven via ONIX-berichten maar ook met CB Online worden toegevoegd. Wij dragen zorg dat deze informatie wordt doorgegeven en inzichtelijk is voor de aangesloten retailers en platformen. Bij deze aangesloten partijen ligt ook de keuze voor de selectie van metadata die getoond wordt aan de uiteindelijke consument.
CB heeft op 17-04-2025 een webinar gegeven over het doorgeven van toegankelijkheidsmetadata:
Goed om te weten:
CB faciliteert en informeert maar bepaalt niet in welke mate de uitgever zijn informatie dient aan te leveren en/of wanneer een uitgever is uitgezonderd van de verplichtingen die uit deze wetgeving voortkomen. CB voert daarbij ook geen inhoudelijke toets uit op de daadwerkelijke mate van toegankelijkheid van het EPUB- of PDF-bestand.
De uitgever is te allen tijde zelf verantwoordelijk om uitvoer te geven aan de voor hem/haar geldende wetgeving.
Waar vind ik meer informatie over de aanlevering van toegankelijkheidsmetadata via ONIX?
Op onze Wiki staat uitgebreid beschreven met welke waardes je via Onix de (beschrijvende) toegankelijkheidsmetadata door kan geven aan de afnemer/platforms:
Groepering Toegankelijkheidsinformatie
Hoe voeg ik de toegankelijkheidsmetadata toe in CB Online?
Los van Onix is het ook mogelijk gemaakt om de metadata via CB Online door te geven. Meer informatie over de werkwijze, vind je in het volgende artikel:
Hoe voeg ik toegankelijkheidsmetadata toe in CB Online?
Kan ik de informatie achteraf wijzigen?
Via beide kanalen (ONIX en CB Online) is het altijd mogelijk de informatie te updaten/wijzigen.
Let op: als je gebruik maakt van aanlevering via Onix, raden we je aan de informatie ook altijd met Onix te wijzigen. Hiermee wordt ongewenste overschrijving van gegevens voorkomen.