Met de komst van de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, afgekort: EAA) zullen e-books en bijbehorende leessoftware vanaf 28 juni 2025 aan specifieke toegankelijkheidseisen moeten voldoen. Deze wetgeving heeft betrekking op digitale producten, waaronder websites, elektronische boeken en de daarbij behorende hard- en software. De wet schrijft voor dat deze systemen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking; blinden, slechtzienden, ouderen en mensen met dyslexie .
Meer informatie vind je op: Inclusief Publiceren
Nieuwe metadata voor het aangeven van de mate van toegankelijkheid
Er is nieuwe metadata gedefinieerd om de mate van toegankelijkheid aan te geven van een e-book. Wij zullen deze metadata gaan verwerken vanaf de uitgeverijen en dit doorgeven aan de retailers en andere afnemers van de ONIX berichten.
Er is een werkgroep Metadata Toegankelijkheid gestart, zodat we door de hele keten de implementatie goed op elkaar aan laten sluiten. Met als doel het voor de lezer zo duidelijk mogelijk te maken hoe toegankelijk een e-book is.
CB gaat de toegankelijkheids metadata ontvangen en verwerken van de uitgeverijen. Er wordt door ons geen inhoudelijke toets gedaan of de mate van toegankelijkheid daadwerkelijk klopt met het aangeleverde EPUB of PDF bestand.
Toegankelijkheid en bestandsformaat
EPUB3 biedt de meeste mogelijkheden voor toegankelijkheid. Maar ook voor EPUB2 en PDF bestanden kan worden aangegeven welke mogelijkheden voor toegankelijkheid er wel geboden worden.
Meer informatie over de Europese Toegankelijkheidsakte en de specifieke eisen voor e-boeken is te vinden op platforms zoals InclusivePublishing.org en EpubAccessibility.org.
Meer informatie over de implementatie in Onix vind je hier:
ONIX 3.0 Publisher to CB - aanleveren artikelgegevens door eigenaren
ONIX 3.0 CB to Publisher - bericht voor eigenaren
ONIX 3.0 CB to Retailers - bericht voor retailers
Meer lezen? Klik hier voor een lijst met informatieve links
Op de website van de Algemene Uitgevers vind je meer informatie over de projecten die lopen om vanuit de uitgeverzijde invulling te geven aan de wetgeving.
Op inclusief publiceren (één van de projecten) vind je handvatten om uw digitale producten toegankelijker te maken. Ook vind je er vier pdf-bestanden met eenvoudige en toepasbare oplossingen:
Doe mee
Maak Open
Check dit
Bekijk het
Presentatie door Hans Beerens (Dedicon) en Paul Gilijns (MEVW)
Tijdens de inspiratiemiddag voor uitgevers op 22 september 2022 werden aanwezigen door Hans Beerens van Dedicon en Paul Gilijns van MEVW ingeleid in de nieuwe wet en wat deze betekent.
Leermateriaal Inclusief publiceren
Via Inclusive Publishing in Practice vind je gratis leermaterialen terug met betrekking tot toegankelijk publiceren. Naast deze leermaterialen bieden zij ook een lijst met bronnen om het onderwerp verder uit te diepen.
De overheid heeft veel kennis en kunde als het aankomt op het toegankelijk maken van websites en applicaties. Zij delen een deel van deze kennis via Digitoegankelijk.