Met de opkomst van tekst- en dataminingtechnieken zien steeds meer uitgeverijen de noodzaak om hun content te beschermen tegen ongewenst gebruik. De nieuwe regelgeving biedt uitgevers de mogelijkheid om een duidelijke “Opt-Out” aan te geven voor tekst- en datamining in hun digitale bestanden.
Achtergrond van de Opt-Out
Tekst- en datamining (TDM) is een proces waarbij grote hoeveelheden tekst automatisch worden geanalyseerd om patronen, trends en inzichten te ontdekken. Ook speelt de opkomst van taalmodellen en AI een grote rol. Daarom is in de Europese Copyright Directive (Richtlijn 2019/790) vastgelegd dat auteurs en uitgevers het recht hebben om expliciet te verbieden dat hun werk voor tekst- en datamining wordt gebruikt, mits dit duidelijk wordt aangegeven in de metadata van hun publicaties.
Hoe de Opt-Out Werkt
De Opt-Out-instelling kan worden verwerkt in de metadata van een publicatie, zowel in de ONIX-standaard als in de EPUB2 of EPUB3-bestanden:
-
ONIX Metadata:
Vanaf 20 november kun je bij CB de TDM Opt-Out aanleveren in de ONIX-metadata. Hiermee geef je expliciet aan dat jouw publicatie niet beschikbaar is voor tekst- en datamining. -
EPUB Metadata:
Naast ONIX-metadata kun je ook een Opt-Out instellen in de metadata van jouw EPUB-bestanden. Dit zorgt ervoor dat zelfs buiten het ONIX-systeem jouw voorkeuren worden erkend. Door de Opt-Out in te stellen in EPUB2 of EPUB3-bestanden, wordt deze keuze expliciet in de content zelf opgenomen.
Mocht er een geschil ontstaan over het gebruik van de eigen content, dan kan de expliciete Opt-Out dienen als bewijs dat je gebruik van tekst- en datamining hebt verboden.
Meer Informatie
Voor meer informatie en richtlijnen kun je de documentatie raadplegen op de website van de Mediafederatie: de Opt-Out keuze voor een uitgever.
Meer informatie over de implementatie in Onix vind je hier:
ONIX 3.0 Publisher to CB - aanleveren artikelgegevens door eigenaren
ONIX 3.0 CB to Publisher - bericht voor eigenaren
ONIX 3.0 CB to Retailers - bericht voor retailers