Met de komst van de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, afgekort: EAA) zullen
e-books en bijbehorende leessoftware vanaf 28 juni 2025 aan specifieke toegankelijkheidseisen moeten voldoen. Deze wetgeving zet in op het toegankelijker maken van de Europese markt, waardoor mensen met beperkingen gelijkwaardig toegang krijgen tot digitale publicaties.
Kernvereisten voor e-boeken onder de EAA
Leesbaarheid en navigatie:
E-books moeten op een manier gestructureerd zijn die zorgt dat de inhoud toegankelijk en makkelijk navigeerbaar is. Dit betekent onder andere dat de opmaak dynamisch aanpasbaar moet zijn aan de voorkeuren van de gebruiker. Tekst moet naar wens groter en kleiner kunnen worden gemaakt en kleurcontracten moeten sterk genoeg zijn om leesbaarheid te garanderen.
Compatibiliteit met ondersteunende technologie:
E-books moeten zonder beperkingen functioneren met ondersteunende technologieën zoals schermlezers. Daar waar DRM-instellingen dit gecompiceerd kunnen maken, moeten deze vermeden worden.
Alternatieve vormen en metadata:
Om e-boeken toegankelijk te maken voor diverse leesbehoeften, moeten uitgevers zorgen voor alternatieve vormen. Denk bijvoorbeeld aan synchronisatie tussen tekst en audio. Daarnaast vereist de EAA dat metadata over de toegankelijkheidskenmerken (via ONIX-standaarden) beschikbaar worden gesteld. Dit helpt gebruikers te begrijpen welke toegankelijkheidsopties een e-boek biedt, voordat ze het kopen of lenen.
Via ONIX kan deze metadata vanaf 20 november 2024 bij ons worden aangeleverd. De implementatie in CB Online volgt begin 2025.
Technische richtlijnen en certificering:
De EAA sluit nauw aan bij de EPUB 3.0-standaard, die een breed scala aan toegankelijkheidsopties omvat. EPUB maakt het mogelijk e-boeken in verschillende vormen aan te bieden, bijvoorbeeld als braille of met aanpasbare lettergrootte, en voldoet grotendeels aan de vereisten die de EAA stelt voor visuele en cognitieve toegankelijkheid.
Implementatie voor uitgevers en boekverkopers:
Uitgevers dienen hun workflow zo aan te passen dat nieuwe e-boeken voldoen aan deze toegankelijkheidsnormen. Dit houdt in dat alle nieuwe titels vanaf 2025 toegankelijk moeten zijn, waarbij bedrijven tijdig interne audits moeten uitvoeren om te controleren welke bestaande titels aangepast moeten worden. Boekverkopers zullen erop moeten letten dat de aangeboden e-boeken ook voldoen aan deze toegankelijkheidsstandaarden, en dat ze hun klanten goed informeren over de toegankelijkheidsopties.
Meer informatie over de Europese Toegankelijkheidsakte en de specifieke eisen voor e-boeken is te vinden op platforms zoals InclusivePublishing.org en EpubAccessibility.org.
Meer informatie over de implementatie in Onix vind je hier:
ONIX 3.0 Publisher to CB - aanleveren artikelgegevens door eigenaren
ONIX 3.0 CB to Publisher - bericht voor eigenaren
ONIX 3.0 CB to Retailers - bericht voor retailers
Meer lezen? Klik hier voor een lijst met informatieve links
Op de website van de Algemene Uitgevers vind je meer informatie over de projecten die lopen om vanuit de uitgeverzijde invulling te geven aan de wetgeving.
Op inclusief publiceren (één van de projecten) vind je handvatten om uw digitale producten toegankelijker te maken. Ook vind je er vier pdf-bestanden met eenvoudige en toepasbare oplossingen:
Doe mee
Maak Open
Check dit
Bekijk het
Presentatie door Hans Beerens (Dedicon) en Paul Gilijns (MEVW)
Tijdens de inspiratiemiddag voor uitgevers op 22 september 2022 werden aanwezigen door Hans Beerens van Dedicon en Paul Gilijns van MEVW ingeleid in de nieuwe wet en wat deze betekent.
Leermateriaal Inclusief publiceren
Via Inclusive Publishing in Practice vind je gratis leermaterialen terug met betrekking tot toegankelijk publiceren. Naast deze leermaterialen bieden zij ook een lijst met bronnen om het onderwerp verder uit te diepen.
De overheid heeft veel kennis en kunde als het aankomt op het toegankelijk maken van websites en applicaties. Zij delen een deel van deze kennis via Digitoegankelijk.