In 2025 wordt de European Accessibility Act van kracht. Deze wet schrijft voor dat digitale producten toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking.
Wat is de EAA?
In 2019 heeft het Europees Parlement de European Accessibility Act (EAA) geaccordeerd. Deze wet moet door alle Europese lidstaten uiterlijk op 28 juni 2022 lokaal zijn geïmplementeerd en in 2025 van kracht zijn. Deze wet heeft betrekking op digitale producten, waaronder websites, elektronische boeken en de daarbij behorende hard- en software. De wet schrijft voor dat deze systemen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking; blinden, slechtzienden, ouderen en mensen met dyslexie (ca. 350.000).
Bron: Toegankelijkheid (algemene-uitgevers.nl)
Waar vind ik meer informatie over toegankelijkheid?
Leermateriaal Inclusief publiceren
Via Inclusive Publishing in Practice vind je gratis leermaterialen terug met betrekking tot toegankelijk publiceren. Deze materialen (alhoewel gericht op uitgevers) kunnen je ook op weg helpen je webshop toegankelijker te maken.
Naast deze leermaterialen bieden zij ook een lijst met bronnen om het onderwerp verder uit te diepen.
MKB toegankelijk
Vanuit MKB Nederland en VNO/NCW is MKB Toegankelijk opgezet. Op deze website wordt het midden en klein bedrijf geholpen om zich toegankelijker te presenteren.
Accessibility
Stichting Bartiméus is een Nederlandse instelling ten behoeve van zorg voor mensen die slechtziend of blind zijn. Zij richten zich vanuit deze taak ook op het toegankelijker maken van de samenleving. Via accessibility verstrekken zij praktische tips en toepassingen om de website toegankelijker te maken voor deze doelgroep.
Digitoegankelijk
De overheid heeft veel kennis en kunde als het aankomt op het toegankelijk maken van websites en applicaties. Zij delen een deel van deze kennis via Digitoegankelijk.